Tannlege Oslo
Regulering, Tannregulering, Ortodonti, Ortodontist, Ortodontisk, Orthodontist

vanlig tannbehandling spesialist behandling tannlege priser
venstre topp bilde på tannlege oslo siden

Spesialist Behandlinger

Vi føler oss forpliktet til å levere tannbehandlingsinformasjon
av høy kvalitet, og vi jobber kontinuerlig for våre pasienters tilfredshet. Hvis du vil vite mer om tannbehandling og diverse prosedyrer som krever en spesialist kan du klikke på linkene nedenfor for å se korte beskrivelser av hver enkelt.

om tannbehandling
endodontisk
oral kirurgi
ortodontisk
pedodontisk barnetannlege
periodontisk


Ortodontiske behandlinger og om tannregulering

Ortodontiske behandlinger omhandler studiet og behandling av "malocclusion" (feilaktige bitt/behandling av bittfeil) og tannregulering, som kan være et resultat av uregelmessigheter i tennene og/eller uforholdsmessig kjeve-relasjoner (behandling av kjevefeil - les også mer om kjeveortopeder.

De vanligste ortodontiske problemene er:

  • feil i tannstillingen
  • at det er trangt mellom tennene (som også kan føre til dårlig ånde)
  • utstående tenner og spesielt utstående overtenner (kraftig overbitt/overbitthet)
  • åpen munn og
  • uregelmessige mellomrom mellom tenner.

Ortodontiske behandlinger kan fokusere på tann-fortrengning og feilplasseringer, eller fokusere på styring og modifikasjon av ansiktets utvikling og struktur. Behandlings tilbudet for munn- og tannhelse er stort og de fleste feil (estetiske, kosmetiske og praktiske) rettes enten ved hjelp av en:

  • munnoperasjon
  • tannoperasjon
  • men de vanligste behandlinger er tradisjonell tannregulering.

Har du et avansert tannproblem som ikke den lokale tannlegen din kan hjelpe deg med vil du få en henvisning til en spesialist i tannregulering eller til en spesialist i munn og ansikts-uregelmessigheter.

Dersom det plager deg at tennene dine er sånn som de er burde du spørre tannlegen om hva han mener du kan gjøre. Det er veldig mange som har hatt regulering, og som fortsatt har regulering nede og oppe. Er du i tenårene har du sikkert flere venner og venninner som har tannregulering. Så om du trenger regulering nede eller oppe er det flere i ditt område/distrikt du kan snakke med om fordeler og ulemper ved regulering, før du eventuelt bestemmer deg for hva du vil gjøre med tennene dine. Men det er viktig at du også snakker med tannlegen din om dette. Sammen kan dere ta avgjørelsen om hva som skal skje med din munn og dine tenner.

Ortodontiske kirurger er høyt utdannede tannleger som er spesialister på diagnose, forebygging og behandling av tannstillingen, tenner og disse munn og ansikts-uregelmessighetene. Disse problemene kan være arvelige eller ervervet (vokst frem over tid), og det er best at disse problemene blir behandlet så fort de blir oppdaget. Dette gjør at du vil få en bedre tannhelse i fremtiden og at tennene dine får en bedre funksjon.

De korrigerende munn- og tannhelse tiltak som benyttes av en ortodontisk kirurg er som sagt oftest tannregulering og utforming av rettende anordninger som blir plassert og festet i munnen. Dette gjelder både for voksene så vel som for barn og tenåringer. Målet med denne behandlingen er å tilpasse tenner og kjeve, gjenopprette ansiktsbalansen og hindre ytterligere helse- og tannhelseproblemer. Fordi det er vanskelig å holde det rent i en munn med overfylte og justerte tennene, er ortodontiske behandlinger nødvendig for å opprettholde en god tannhelse.

Dersom du nå er kraftig overbitt, har utstående tenner, har det trangt mellom tennene, trenger behandling av bittfeil, eller har andre feil i tannstillingen som må rettes opp i, og skal ha tannregulering for å få bedre tannhelse kan det være greit å hvite hva slags regulering som eksisterer. Det skilles ikke mellom regulering for voksne, tannregulering for barn eller tenåringer.

Diverse typer av tannregulering - Alle reguleringstyper kan benyttes av alle:

Vanlig stål tannregulering / tradisjonell tannregulering (Stål brackets på forsiden av tenner):
Dette er små stålklosser som monteres på tennene og bindes sammen med en tråd av stål. Disse kommer i to versjoner, "Vanlig" og "Speed". "Vanlig" er ... den vanligste tannregulering og er noe større enn "Speed", ca. 3 ganger større enn "Speed" reguleringen. I og med at "Speed" tannreguleringen er så mye mindre er den også mer behagelig å ha på, og det blir lettere å rengjøre tennene enn med "Vanlig" regulering. "Vanlig" er den rimeligste varianten av alle tannreguleringstypene, men "rimeligste" betyr ikke billig! Uansett pris, tennene dine er viktige å ta vare på, og anordningen skal bare være på noen år.

Keramisk tannregulering - Hvit og gjennomsiktig (Keramikk brackets på forsiden av tenner):
En spesialist i tannregulering anbefaler gjerne keramisk tannregulering. Her har man også to varianter. Glasskeramisk tannregulering og hvit tannregulering. Hvit og glasskeramisk regulering er ganske lik vanlig tannregulering, men isteden for at kossene som monteres på tennene er av stål, så er disse klossene enten laget av gjennomsiktig glasskeramikk eller hvit keramikk. De er derfor mindre synlige. Klossene bindes sammen med en sterk tråd. Med glasskeramisk tannregulering benyttes gjerne en tråd av stål (slik som tradisjonell tannregulering), og denne er selvfølgelig synlig.

Til klosser av hvit keramikk (hvit tannregulering) benyttes en hvitere tråd. Med en keramisk løsning er det viktig å stelle reguleringen sin nøye og ofte for ikke å få misfarging på denne. Dersom du slurver med vedlikehold kan det (etter en stund) se ut som om du går rundt med matrester på tennene. Trenger du hjelp til rengjøring av anordningen vil nok tannlegen kunne komme med flere gode tips og råd til hvordan du skal gjøre dette. I tillegg til de nødvendige ortodontiske behandlingene du må ha er det mest innlysende imidlertid flittig bruk av tanntråd, tannbørste, fluor og munnskyllevann.

Usynlig tannregulering (på baksiden av tenner og på forsiden av tenner):
Her har vi også to forskjellige typer. Den ene er "Invisalign" og den andre er tannregulering på baksiden av tennene. "Invisalign" er en slags gjennomsiktig tannregulerings-form du setter på plass utenpå tennene, og denne blir nesten helt usynlig. Her får du ikke festet metalldeler i munnen og den er avtagbar. Det er altså mye lettere å holde rent i munnen ved hjelp av tannbørste og tanntråd med "Invisalign". En ulempe er at metoden kan brukes bare av eldre tenåringer og voksne, og at ikke alle typer behandlinger kan utføres med "Invisalign". Fordelene er at den veldig behagelig å ha på, og det er ingenting som blir festet på tennene.

Når det gjelder den andre typen, regulering på baksiden av tennene ("Incognito brackets"), så er denne helt usynlig. Denne reguleringstypen limes fast bak på tennene og tilpasses hver enkelt pasient. Dette er et meget krevende inngrep og er derfor 3-4 ganger dyrere enn vanlig tannregulering. Det meldes også at pasienter som velger denne reguleringstypen bruker lengre tid på å venne seg til denne, og det kan i begynnelsen være vanskelig å snakke normalt igjen.

Hva koster tannregulering og mer om refusjon av tannregulering: For mer informasjon om pris på tannregulering, og hvordan du får dekket kostnaden, kan du lese mer her på "tannlege priser".

Klikk på et av bildene for å se og lytte til mer informasjon om ortodontiske behandlinger:

Ortodontiske behandlinger for voksene Tannregulering Feilaktige bitt Regulering av
jeksel og tannbue
video kommer video kommer video kommer video kommer

 

 

 

Relevante linker: TMD-foreningen - Forening for Kjeveleddsdysfunksjon og kjevesleng.


Finn din nærmeste
Tannlege i Oslo

©2009-2012 dintannlegeoslo.no